شهرستان کمیجان یکی از شهرستانهای تابعه استان مرکزی است.[1] مرکز آن شهر کمیجان است که در ۹۶کیلومتری شهر اراک قرار دارد. ترکی و تاتی زبان‌های اصلی مردم منطقه هستند[2][3][4][5].

در سال ۱۳۸۱وفس.[6]به مرکزیت کمیجان حذف شده و شهرستان کمیجان ایجاد شد این شهرستان در حال حاضر دارای فرمانداری و دانشگاه آزاد اسلامی واحد کمیجان و ارگانهای مختلف می‌باشد. شهرستان کمیجان در همسایگی استان همدان قرار گرفته است.

تقسیمات کشوری

شهرستان کمیجان از دو بخش با نامهای بخش مرکزی و بخش میلاجرد تشکیل یافته است و جمعاً چهار دهستان به شرح زیر دارد:

    بخش مرکزی

        دهستان اسفندان

        دهستان وفس

    بخش میلاجرد

        دهستان خسروبیگ

        دهستان میلاجرد

جمعیت

بنابر سرشماری مرکز آمار ایران، جمعیت شهرستان کمیجان در سال ۱۳۹۰برابر با ۳۹۳۴۰نفر بوده است که از این میان ۱۹۶۹۶نفر مرد و بقیه زن بوده‌اند. این شهرستان ۱۱۱۷۴خانوار دارد.[7]

آثار تاریخی و مراکز تفریحی

از آثار دیدنی در منطقه می‌توان به غار ورد در شمال کمیجان، غار قلعه جوق در روستای چهرقان و منطقه سیاحتی وفس و تپه معروف و باستانی قلعه تپه میلا جرد در شهر میلاجرد اشاره کرد.

از دیگر مراکز تفریحی و گردشگری این شهرستان می‌توان به روستای فردغان از بخش بزرگ خنجین اشاره کرد. شرایط آب و هوایی این روستا در استان مرکزی کم‌نظیر و مناطق دیدنی بسیار دارد. امامزاده عبدالله نیز در این روستا واقع است.

این شهرستان دارای مناطق روستایی و دشت‌های باصفای بسیاری است که از آن جمله می‌توان از آمره، فامرین و بسیاری دیگر از مناطق روستایی اشاره نمود.

 

 

منابع

1- اطلس گیتاشناسی استان‌های ایران، تهران: ۱۳۸۳خ.

2-اداره فرهنگ وارشاد اسلامی شهرستان کمیجان وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی.

3-گونه‌های زبان تاتی، دونالد استیلو، ۱۹۸۱

4-ویژگی فرهنگی استان مرکزی

5-شهرستان کمیجان-اخبار استان مرکزی

6-پایگاه اینترنتی معاونت حقوقی و امور مجلس، مصوبات هیئت وزیران

7- پایگاه اینترنتی مرکز آمار ایران-آمار سال ۱۳۹۰